Nej, inte i dagsläget!


Ett integrerat solcellstak innebär att man inte behöver lägga ett undertak. Resultatet kan bli fantastiskt vackert, titta gärna på Tesla Solar Roof som man har börjat installera i USA.

https://www.tesla.com/sv_SE/solarroof


Men vi ser ett par anledningar till varför man skall överväga att vänta med detta idag, även om det kan bli snyggt.


1. Priset. Du slipper visserligen ett extra underliggande tak. Men integrerarade tak idag är dyrare än vanliga solceller. Du kan många gånger få ett nästan lika snyggt tak till en lägre kostnad med vanliga solcellspaneler och ett underliggande plåttak.


2. Verkningsgraden. Integrerade solcellstak har lägre verkningsgrad idag än traditionella solcellspaneler. Du får alltså färre kWh per kvadratmeter.


3. Komplexiteten. Integrerade soltak består vanligen av många mindre enheter som måste kopplas ihop. Större risk att något kan gå fel.


4. Värmeutvecklingen. Solceller blir varma när det producerar elektricitet. Därför tillser man alltid att det är god ventilation under solcellspanelerna. Detta är inget problem när man har ett tätt tak under. Men om man ersatt det underliggande taket med solceller direkt. Ja då måste man vara väldigt noga med montaget för att inte riskera takläckage i framtiden, eller vid eventuell service.


5. Tunnfilm på tak. Vanliga solcellspaneler är gjorda av kisel och härdat glas. En välprövad teknologi som man vet håller i många årtionden.. De flesta integrerade taklösningar idag utgår från s.k. tunnfilm som är fästa på något annat material, t.ex. plåt. Tunnfilm som är solceller täckta med plast och är ett oerhört spännande material med framtiden framför sig. Men man vet inte lika säkert idag vad som händer om 10-20 år med verkningsgrad och hållbarhet. UV-strålning och plast är en besvärlig kombination.


Vår rekommendation; Välj ett integrerat solcellstak bara om du bygger ett nytt tak och om utseendet är det som är det viktigaste för dig. Annars välj svarta traditionellt solcellspaneler och lägg ett svart plåttak under, så blir nybygget nästa lika snyggt, men med mindre risk.