Varför visar min app mindre maxeffekt än vad mina paneler kan producera?

 

Ibland får man ut mindre effekt av sina solpaneler, vilket visas i appen, än vad man förväntar sig när man lägger ihop effekten av alla solpaneler man har satt upp. Detta kan bero på lite olika saker:

 

  • Vi har valt en mindre växelriktare för att få en bättre kalkyl (rent ekonomiskt). Genom att då sätta upp fler paneler än vad den mindre och billigare växelriktarens maxeffekt kan hantera får man ut fler kWh över året. MEN man missar effekten på några få soltimmar mitt i sommaren när man kunnat maxa effekten med en större växelriktare. Men det kostar mer än det ger. (Ex. HPS VD har gjort på detta sätt med 28kW solpaneler och 15kW växelriktare).
  • Vi har monterat en växelriktare som visserligen klarar mer effekt, men vi har strypt den då kundens huvudsäkring inte skulle klara en toppeffekt under några soliga sommartimmar. Men effekten blir samma som i alt. 1 men det lönade sig att sätta in en lite större växelriktare trots allt.

 

Notera ytterligare:

Att man kan maxa en högre effekt på svala dagar än under en perfekt solig och VARM sommardag.

 

Vi har satt appen så att den visar teoretiskt max 100% bara under helt optimala förhållanden då Energimyndighetens datasystem får en felindikation om man överskrider 100% effekt. Vilket kan leda till att man inte får tillgodoräkna sig sin elcertifikat för den dagen. Alltså kommer appen endast att visa 100% vi ytterst få tillfällen, men detta innebär inte att det är fel på solcellerna, utan bara att vi tvingats göra inställningen på detta sätt.